Hvad er en discus prolabs, og hvordan behandler man den?

Hvad er en discus prolabs, og hvordan behandler man den?

Har du akutte smerter i lænden, kan det være tegn på en diskusprolaps. Det er en meget udbredt lidelse, som rammer op mod 200.000 danskere hvert år. En diskusprolaps opstår ofte efter et forkert eller tungt løft, hvorefter du mærker en strålende smerte i lænden og ofte ud i det ene ben.

 

Du kan derfor slippe for en diskusprolaps ved at løfte korrekt eller undgå pludselige bevægelser i lænden. Er skaden sket, er der heldigvis flere ting. du kan gøre for at lindre smerterne.

 

Først ser vi nærmere på årsagerne til de akutte lændesmerter.

Hvorfor opstår diskusprolapser?

Hvis en bruskskive (diskus) mellem to ryghvivler revner, bliver den bløde kerne skubbet ud, hvor den trykker på en spinalnerve eller selve rygmarven – og du får en smertereaktion kaldet en diskusprolaps.

 

Det kan både opstå akut ved et tungt løft, en ulykke eller et fald. Men det kan også opstå over tid, hvis lænden kompenserer for manglende bevægelighed andre steder i din krop.

 

Ofte vil smerterne ved en diskusprolaps blive reduceret, når du ligger ned, da trykket derved mindskes.

Tegn på en diskusprolaps

Du vil hurtigt mærke, der er noget galt, hvis du får en diskusprolaps. Den jagende smerte kan give indikation om tilstanden. Andre symptomer kan være:

 

  • Snurren eller prikken ned i det ene ben
  • Udstrålende smerter
  • Forværring, når du bøjer dig ned eller hoster
  • Lokale smerter i ryggen
  • Ændret følesans
  • Svært at stå på tæer

 

Oplever du store problemer med at gå, er det en god idé at kontakte lægen med det samme.

Behandling af diskusprolaps – hvad kan du gøre?

I langt de flest tilfælde bliver en diskusprolaps behandlet uden operation. I stedet anbefales det at aflaste ryggen, genoptræne ryggens muskler, tage smertestillende og få hjælp til øvelser, der er særligt velegnede til lændesmerter.

Få behandling af en osteopat

For at lindre generne ved en diskusprolaps, så du igen kan få livskvaliteten tilbage, kan det være gavnligt med osteopati.

 

En uddannet osteopat har et holistisk blik på tilstanden og kan både udrede og behandle smerterne. Kompenserer din lænd for din knæ, fod eller hofte, vil osteopaten opdage det og give dig øvelser, der kan mindske det.

 

Det er vigtigt, at der kommer blodgennemstrømning gennem prolapsen, så den nemmere kan hele. Derfor vil osteopaten også have øje for hjerte, lunger og brystkasse, så der bliver skabt de bedste vilkår for helingsprocessen.

 

Se mere om, hvad en osteopat kan hjælpe i forbindelse med diskusprolaps her

Hvad er fremtidsudsigterne for en diskusprolaps?

De fleste diskusprolapser går i sig selv igen efter et stykke tid. Det afhænger af sværhedsgraden og det enkelte menneske, hvorvidt der går tre eller 12 måneder.

 

Det vigtigste er, at du hurtigt får behandling for smerterne. Generne vil altid være værst i starten af forløbet, men derefter langsomt aftage. Får du den rette behandling og vejledning, kan du forkorte forløbet og undgå, at du får en diskusprolaps igen.

admin

Lukket for kommentarer.